tiistai 17. marraskuuta 2015

Ystävillä syömässä menua: Suomi - Finland - Perkele


Oltiin tuossa ystävillä syömässä syksyisenä viikonloppuna ja meil on tapana ollut tarjota oma valitsema menu eli tehdään alkuruoka, pääruoka ja jälkkäri kaikkine juomineen. Hauskaa on kyllä ollut maailman makuja on tullut maisteltua niin intialaista kuin meksikolaista tai italialaista menua, mut nyt he päättivät että mennääs suomalaisella linjalla eli siitä nimi suomi-finland-perkele. 

Pääruuan lihat olivat isännän itse metsästämiä ja voin kyllä sanoa että oli hyvää. Mun olikin aika syödä suomalaisia makuja, mulle kaikki oli tietyllä tavalla uutta vaikkei ollutkaan ja kaikki oli niin hyviä. Yllätyin vanhana nirppanokkana, että kuin vähän mä olen syönyt tuota riistaa. Eli tuota riistakäristystä voi tehdä itsekin uudestaan. Jälkkäriin oli otettu hieman potkua muilta mailta, mutta muuten suomen omia makuja eli tyrniä. Tyrniäkään en ollut myöskään syönyt koskaan ja sehän yllätti mut niin positiivisesti. Aina oppii jotain uutta ja mitä hauskinta niin suomesta. Ystävät olivat ottaneet ohjeita sieltä sun täältä mm. ValioRuoka.fiPororeseptitRuokala, jne. 



Savuporokeitto

200 g purjosipulia
1 dl hillosipuleita
2 valkosipulin kynttä
1 rkl voita
 2 rkl vehnäjauhoja
1 litra vettä
1 lihaliemikuutio
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
½ pkt Koskenlaskijaa
15% 100 g kylmäsavuporoa
1 dl hienonnettua persiljaa

Viipaloi huuhdottu purjo, halkaise hillosipulit ja viipaloi kuoritut valkosipulit. Hauduta sipulit voissa pehmeiksi, älä ruskista. Sekoita joukkoon jauhot. Lisää vesi, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua kypsäksi. Soseuta keitto esim. sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kerma ja pieniksi kuutioiksi leikattu poro. Kuumenna ja ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.





Saaristolaisleipätikut

8 viipaletta saaristolaisleipää, ilman reunoja
1 solo valkosipuli
50 g voita
ripaus suolaa

Leikkaa leivän reunat ohuelti pois. Viipaloi leivät pitkiksi tikuiksi. Laita voita pannulle ja kuumenna kuumaksi. Lisää leipäviipaleet ja paista rapsakoiksi yhdessä hienonnetun valkosipulin sekä suolan kanssa. 


Puolukkachutney

200 g puolukoita
1 kpl sipulia hienonnettuna
1 dl sokeria
2 dl vettä
1 rkl punaviinietikkaa
½ tl suolaa
(chiliä tai noin 1/4 tl chilitahnaa)

Mittaa kattilaan puolukat, hienonnettu sipuli, sokeri, vesi, punaviinietikka ja suola ja keitä noin puoli tuntia. Hienonna sauvasekoittimella. Makua voit terästää chilillä tai chilitahnalla. Anna jäähtyä. Jaa puhtaisiin tölkkeihin. Sulje tölkit ja säilytä jääkaapissa. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä esim. riista- tai porokäristyksen kanssa.


Riistakäristys

peuran ja hirven paistia jäisenä
voita
laakerinlehtiä
mustapippuria
suolaa
tummaa olutta

Vuole peuran ja hirven jäisestä paistista lastuja. Pannulla ruskistetaan voin kanssa ja sitten siirretään kaikki pataan. Laita pataan laakerinlehtiä, pippuria ja suolaa oman maun mukaan. Lisää vielä yksi tumma olut. Anna hautua pari tuntia.

Tee tässä välissä alla olevan ohjeen mukaan Duchesse -perunat niin että laita perunajuttua lihojen päälle ns. padan reunalle kehykseksi. Pursota vielä kauniit ruusukkeet päälle ja ota väri pintaan uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Duchesse -perunat

noin 1 kg jauhoisia perunoita , esim. Van Gogh tai Rosamunda
2 kpl kananmunan keltuaista
½ - 1 dl kuohukermaa
25 g voita
½ tl muskottipähkinää
½ tl suolaa
valkopippuria


Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon keltuaiset, kerma, pehmeä voi ja mausteet. Pursota massasta pieniä ruusukkeita pellille leivinpaperin päälle tai pursota kuten ehdotin tuossa riistakäristys ohjeessa tai voit nostella nokareita myös kahden ruokalusikan avulla. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15 min, kunnes ruusukkeet ovat kauniin ruskeita. Valele halutessasi voisulalla ennen tarjoilua. Tarjoa liha- ja kalaruokien lisäkkeenä.


Kookospannacotta paseeratulla tyrnillä 4 annosta

Kookospannacotta

1 prk (400 ml) kookosmaitoa
3/4 dl sokeria
3-4 kpl liivatelehteä riippuen halutusta koostumuksesta
1 kpl sitruunan mehua

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kattilassa kookosmaito ja sokeri. Anna jäähtyä. Kiehauta sitruunamehu. Puserra liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota yksitellen kuumaan sitruunamehuun. Sekoita liivateseos kookosmaitoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Kaada seos tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.


Paseerattu tyrni

2 dl tyrnimarjoja
1 dl vettä 
1 dl tomusokeria

Mittaa kattilaan tyrnit ja vesi. Kiehauta ja keittele hiljakseen n. 10 minuuttia. Paseeraa seos siivilän läpi ja lisää joukkoon tomusokeria oman maun mukaan. Kiehauta uudelleen, kunnes sokeri sulaa joukkoon, ja seos kiehuu pikkaisen kasaan. Jäähdytä hieman ja lusikoi paseerattua tyrniä varovasti hyytyneiden kookospannacottien päälle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti