torstai 29. tammikuuta 2015

Häränliharagua ja gnocchei ollos hyvät!

Hypyn italialaiseen herkkuruokaan teimme jo ennen joulua. Kunnon ragua on pitänyt monet kerrat tehdä, mutta nyt vasta sain aikaiseksi tehdä sen ja kyllähän se odotus palkittiin. Aivan äärettömän hyvää. Gnoccei en oo ees ikinä maistanut, omituista mutta näin on näreet. Hyviihän niistäkin tuli, mutta kyl ulkonäkö oli jotain ihan muuta ;) No, harjoitus tekee mestarin eli pitää ottaa gnoccejen kanssa erä 2. jossain vaiheessa elämää. Onpa hemmetin vaikee sana taivutella toi hiton gnocci, näin lukihäirikön vinkkelistä. Kun en suoraan sanottuna kuule, miten se kirjoitetaan ihan oikein. No kaikki ymmärtää kyllä mitä tarkoitan gnocci, knokki, nokki, cnoggi, cnocci.....  Must tää vois olla ihan suomalaisittain vaan knokki ja piste.


Häränliharagu


800 g - 1 kg häränpaistia viipaloituna, suikaloituna miten vaan, mutta pienemmäksi 1-2 cm ohuisiksi leikattuna

oliiviöljyä
2 kpl isoa sipulia kuutioituna
1-2 kpl sellerinvartta kuutioituna
1-2 kpl porkkanaa kuutioituna
4 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
2½ dl punaviiniä
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 rkl Dijon sinappia
1 rkl Worcesterin kastiketta
1 tl kuivattua oreganoa
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
½ tl kuminansiemeniä
reilu pala parmesan juustoa raastettuna
3 kpl laakerinlehtiä
suolaa
mustapippuria
7-10 dl vahvaa lihalientä
persiljaa


Kuumenna pannu ja ruskista lihanpalat oliiviöljyssä. Lisää sipulit, selleri ja porkkana mukaan. Laske lämpötila miedolle. Paistele noin 15 minuuttia, välillä sekoittaen. Lisää valkosipuli, punaviini, tomaattimurska, tomaattipyre, Dijon sinappi, Worcesterin kastike, oregano, timjami, rosmariini, kumina, juustoraaste, laakerinlehdet ja suolaa sekä mustapippuria. Sekoita. Hujauta mukaan myös lihaliemi, vaikka aluksi osan vaan. Anna kiehahtaa. Siirrä pata uuniin 170 asteeseen noin 3 tunniksi, kannattaa laittaa joku kansi päälle tai foliohuppu. Sekoita välillä ja lisää lihalientä tarvittaessa. Ota vikaksi 30 minuutiksi kansi pois. Lisää aivan lopuksi silputtu persilja mukaan. Tarjoile joko pastan tai gnoccien kanssa.


Gnocchit


300 g Rosa Munda perunaa

100 g vehnäjauhoja
1 kpl kananmunan keltuainen
1½ rkl perunajauhoja
suolaa
2 kpl salottisipulia hienonnettuna
tuoreita yrttejä pilkottuna esim. basillika, timjami, salvia, persilja...
voita paistamiseen


Keitä perunat kuorineen täysin kypsiksi. Murskaa perunasurvaimella tai isolla haarukalla. Anna jäähtyä. Lisää sitten mukaan jauhot, keltuainen, suola ja kääntele massa tasaiseksi. Muotoile gnocchit haluamallasi tyylillä. Esim. tee pötkylä ja veitsellä leikkaat tasapätkiä, painele haarukalla, muotoile töttöröitä, suikulaisia, puikulaisia eli mielikuvitus on rajana. Keitä gnocchit pienissä erissä vedessä. Gnocchit on valmiita kunnes ne nousevat pintaan. Jäähdytä. Laita pannulle voita, sipulia ja yrttejä, paistele kevyesti. Lisää hetken päästä gnocchit ja paista kevyesti jotta nämä saa vähän väriä pintaan.


2 kommenttia:

  1. Hämmennän gnocchi-soppaa lisää: gnocchi on monikko, yksikkö on gnocco! Suomeksihan ne voisivat olla vaikka pottupalleroita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä arvasin että joku valaisee mua tosta sanasta, kiitti. Pottupallerot kuulostaa myös hyvältä... Ite miellyin nyt tohon knokki sanaan ihan täysin.

      Poista