perjantai 16. tammikuuta 2015

Chico chico, tapaksia ja pintxoja vuoden vikana päivänä!

Aliolia, kerrankin onnistuneena.

Juustopöydän antia.

Perunakroketit

Serranonkinkkua, omenaa ja pestoa. Sairaan hyviä!

Herkkusienileivät, hemmetin hyviä!

Tortilla perunalastuista.

Minipatongit. 






Maurilaista possua, suussa sulavaa.

Ehkä yksi parhaimpia pestoja ever. 
Nämä viime vuoden viimeiset ohjeet tulee hitaasti mutta varmasti. Vielä tämänkin jälkeen on muutama resepti takataskussa, joten malttia kansalaiset.

Vietettiin viime vuoden viimeistä päivää ihan vaan kotosalla serkkupojan ja hänen vaimonsa kera, ns. ihan vaan rauhakseen. Menon villimiestä esitti meidän Herra F tukka ojossa sinne ja tänne. Nautittiin tapaksia, pintxoja, juustoja, jälkkärinä creme catalanaa..... Hyvää oli kerrakseen! Kaikki oli varsin helppoja tehdä MUTTA tuo hemmetin italialainen creme catalanasta jäi kyllä aika lirua, vaikka hyvää oli niinkin. Pitää siis kokeilla uudestaan. Jälleen en tiiä mikä meni mönkään, mutta mönkään meni :D Ohjeita napattu Soppa365 -lehdestä, Glorian Ruoka&Viini -lehdestä ja kirjasta Makujen maailma; Espanja ja Portugali. Laitan vähän ns. työjärjestyksessä ohjeet eli aloitetaan jälkkäristä sillä se ja liha marinoidaan edellisenä päivänä, vaikka viimeistelläänkin vasta syöntipäivänä.


Creme Catalana (4:lle)

4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1 kpl sitruunan kuori
½ kpl vaniljatankoa
5 kpl kananmunan keltuaisia
1 dl maitoa
4 rkl sokeria tai hitusen enempikin

Pane uuni lämpiämään 100 asteeseen. Kiehauta kattilassa kerma, 1 dl sokeria ja vaniljatanko. Yhdistä kulhossa keltuaiset ja maito. Lisää kuuma kerma sekoittaen. Siivilöi seos ja mausta raastetulla sitruunalla. Kaada seos uuninkestäviin pikkuvuokiin tai tee- tai kahvikuppiin ja kypsennä uunissa 40-60 minuuttia. Kypsä vanukas on kauttaaltaan hyytynyt, mutta vielä tutiseva. No mä annoin olla 60 minuuttia ja ilmeisesti silti jäi liian juoksevaks. Anna vanukkaiden jäähtyä jääkaapissa yön yli. Ennen tarjoilua ripottele vanukkaan pintaan ohut kerros sokeria ja karamellisoi pinta kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.


Maurilaista possua

Tätä pitää ehdottomasti tehdä vielä uudestaan kesällä, oikeella grillillä. Mausteseos sopis varmaan hyvin myös kanan kanssa.

1 1/4 oliiviöljyä
3 rkl jauhettua juustokuminaa
2 rkl jauhettuja korianterin siemeniä
1 rkl paprikajauhetta
1½ tl cayennepippuria
1 tl kurkumaa
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa
mustapippuria
1 kg possun lihaa, itse käytettiin sisäfilettä, leikkaa 2½ cm paloiksi
2 rkl hienonnettua valkosipulia
4 rkl persiljaa silputtuna
4 rkl sitruunamehua
(sitruunalohkoja)

Sekoita pienessä paistinpannussa öljy, juustokumina, korianteri, paprikajauhe, cayennepippuri, kurkumaa, oregano, suola ja mustapippuri. Nosta pannu matalalle lämmölle ja kuumenna, kunnes mausteet ovat tuoksuvia ja lämpösiä eli noin 3 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Pane lihakuutiot kulhoon ja hiero niihin jäähtynyt mausteseos. Lisää valkosipuli, persiljasilppu ja sitruunamehu, sekoita. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi.

Ota lihat seuraavana päivänä jääkaapista ja anna olla huoneenlämmössä tunti ennen grillailua. Tai voit myös paistaa valurautapannulla tai uunissa grillivastuksella.


Herkkusienileivät eli setas y pan

200 g herkkusieniä
2 rkl oliiviöljyä
2 kpl valkosipulin kynsiä
3 kpl timjaminoksia
ripaus suolaa
ripaus currya
ripaus mustapippuria

Ohje alla....

Rosmariinituorejuustoa

100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 kpl rosmariininoksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Lisäksi: 2 kpl kevätsipulia silppuna, 4 kpl bocadilloja tai ½ patonkia ja 2 rkl oliiviöljyä.

Leikkaa sienet 4 osaan. Kuumenna pannu ja paista sienet öljyssä. Viipaloi valkosipuli ja hienonna timjami mukaan. Mausta suolalla, currylla ja pippurilla. Laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi maustumaan. Tee rosmariinijuusto eli hienonna rosmariinin lehdet ja sekoita tuorejuustoon, mausta suolalla ja mustapippurilla, laita myös jääkaappiin maustumaan.

Viipaloi patongit 8 osaan ja paahda niitä 180 asteisessa uunissa 2-3 minuuttia. Sipaise leiville oliiviöljyä, tuorejuustoa ja päälle herkkusieniseosta. Laita lopuksi kevätsipulia päälle makua ja näköä antamaan.


Bocadillos - minipatongit noin 30 kpl

2 1/4 dl kädenlämpöistä vettä
10 g tuorehiivaa
6 dl vehnäjauhoja tai ehkä hitusen vajaa
1 rkl jauhettua merisuolaa

Sekoita hiiva ja vesi keskenään. Sekoita jauhot joukkoon ja vaivaa noin 5 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna levätä 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa taikinaa vielä toiset 5 minuuttia. Kohota liinan alla tunnin ajan. Painele taikinasta ilmat pois. Jaa se 30 osaan eli kpl 20 g ( tää paino muuten helpotti elämää suunnattomasti ja kerrankin sain tuon määrän mitä luvattiin). Leivo palat pitkulaisiksi minipatongeiksi leivinpaperilla vuorotuille uunipellille. Kohota liinan alla 30 minuuttia. Laita uuni lämpiämään 250 asteiseksi. Paista 6-8 minuuttia.


Perunakroketit eli croquetas

½ kg jauhoista perunaa
1½ rkl voita
suolaa
valkopippuria
(100 g kovaa lampaanmaitojuusto, jota en kyl löytänyt kaupasta, mut ostin jotain muuta mitä en muistanut käyttää joten piätäppä ite haluatko kroketit juustolla vai ilman...)
1 kpl kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
3-5 dl rypsiöljyä

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori perunat kuumina ja paina siivilän läpi ns. lumihiutaleeksi. Sekoita voi, suola ja valkopippuri mukaan. Jäähdytä perunamassa.

Raasta juusto massaan ja sekoita hyvin. Pyöritä massasta käsin 8 kpl tasakokoista soikiota. Vatkaa muna rikki. Mittaa jauhot eri kulhoihin. Laita kulhot ns. marssijärjestykseen eli ekaksi vehnäjauhot, kananmuna ja vikaksi korppujauhot. Lämmitä öljy 180 asteiseksi. Keitä kroketit pienissä erissä kullankeltaisiksi, noin reilu minuutti. Tee tämä vaihe juuri ennen tarjoilua. Valuta ylimääräinen rasva talouspaperin päällä.


Tortilla perunalastuista ja alioli

Tämä ehkä hämmensi meitä eniten tarjottavista. Miltä se oikein voi maistua? Sipseiltä vai kananmunilta? No ei oikein kummaltakaan vaan maku olikin ihanan samettinen ja pehmeä.

2 kpl salottisipulia silputtuna
½ dl oliiviöljyä
150 g perunalastuja
5 kpl kananmunaa
mustapippuria
suolaa

Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä alhaisella lämpötilalla noin 10 minuuttia. Riko munat kulhoon ja mausta pippurilla ja suolalla. Lisää perunalastut pannuun sipulin joukkoon ja kaada munaseos päälle. Painele lastalla kaikki sipsit munaseokseen. Kypsennä hiljalleen. Nostelee ja painele raakaa munaseosta lastan avulla pannun reunoille kypsymään kuin tekisit munakasta. Kun munakas on melkein kypsä, kippaa se lautaselle  ja valuta siitä takaisin pannulle. Siis niin että toinenkin puoli kypsyy. Jäähdytä ja leikkaa viipaleiksi.


Alioli

Valmista alioli huoneenlämpöisitä aineksista!

2 kpl valkosipulin kynttä
2 kpl kananmunankeltuaista
1 rkl dijon -sinappia
suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria jauheena
1½ dl rypsiöljyä
1 dl oliiviöljyä

Halkaise valkosipulin kynnet ja keitä niitä vedessä minuutin. Hienonna sitten veitsellä. Laita valkosipuli, keltuaiset, sinappi, suola, sokeri ja pippuri kulhoon. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Lisää öljyt ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.


Serrananonkinkkua ja omenaa eli jamón y manzana

Nää oli ihan parhautta, tehkää ja maistakaa!

8 viipaletta serranonkinkkua
2 kpl omenaa viipaleina
noin 3 rkl basillikapestoa, jonka ohje tulee alle

Ohje alla....

Basillikapesto

1 kpl valkosipulin kynsi
50 g pistaasipähkinöitä
50 g parmesaania
1 ruukku basillikaa
suolaa
mustapippuria
1 dl oliiviöljyä

Jos haluat pestoon lempeän valkosipulin maun niin halkaise kynsi ja keitä sitä minuutti. Kuori ja paahda pistaaseja kuivalla pannulla. Laita ekaksi pistaasit ja juusto koneeseen ja anna koneen hienontaa sopivan karkeaksi. Lisää valkosipuli, basillika, suola ja mustapippuri, hienonna koneella tai morttelissa koko hässäkän tai sauvasekoittimella. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mukaan. Must tästä pestosta tuli yks parhaita mitä oon tehnyt.

Sitten kootaan pintxosit eli levitä kinkkuviipale leikkuulaudalle, nosta pari omenan viipaletta ja 1 tl pestoa päälle. Kääri ruusukkeeksi tai rullalle tai miten nyt haluatkaan.



TEHKÄÄ, NAUTTIKAA, SYÖKÄÄ JA HERKUTELKAA!!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti