tiistai 2. joulukuuta 2014

Linssikeitto Vera Jordanovan mamman tapaan

Kaikista Veran resepteistä ajattelin tehdä ensimmäiseksi linssikeittoa, jotain sellaista, mitä en ole koskaan tehnyt. Resepti on Vera Jordanovan äidin alkuperäiskäsialaa. Keitto oli helppo tehdä ja Don't Miss a Bite #kirja neuvoi hyvän vinkin, jos kaupasta ei löydy kesäkyntteliä niin tekee seuraavan seoksen: 1-2 tl kutakin eli kuivattua timajamia, oreganoa ja meiramia. Kyl sitä keskäkyntteliä pitäis olla isoissa marketeissa, kuulemma. Noh, meijän cityn marketin yrttitiskillä ei ollu. Keitto oli helppo tehdä ja maistui kevyen chiliseltä. Tuota tulista chili-valkosipulikastiketta tekisin kyllä suoraan isomman määrän kuin ohjeessa.

PS. Voiko joku kertaa mikä ihme on valkoinen paprika???? Joten en tiennyt ja tilalle käytin toisen punaisen paprikan


Linssikeitto

3,75 dl linssejä
1½ l kylmää vettä
1 kpl punainen paprika kuutioituna
1 kpl valkoinen paprika kuutioituna
1 kpl sipuli silputtuna
1 kpl porkkana pieneksi pilkottuna
5 kpl tomaattia kaltattuna ja silputtuna
pieni pätkä lehtisellerin vartta viipaloituna, mutta ite käytin 1 kpl varsisellerin varren kuutioituna
1 kpl kuivattu chili
2 tl suolaa
8 kpl valkosipulinkynttä viipaloituna
2 rkl kuivattua kesäkyntteliä tai sitten sitä kuivatuista yrteistä tehtyä mausteseosta
3 rkl oliiviöljyä

Tulinen chili-valkosipulikastike

3 rkl oliiviöljyä
3 tl punaviinietikkaa
1 rkl persiljaa silputtuna
chilihiutaleita
1 kpl valkosipulinkynsi hienonnettuna


Mittaa vesi isoon kattilaan. Huuhtele linssit, kumoa ne kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon pilkotut paprikat, sipuli, porkkana, tomaatit, selleri ja kokonainen kuivattu chili. Hauduta 10 minuuttia. Lisää suola ja hauduta vielä toiset 10 minuuttia tai kunnes linssit alkaa hajoilla. Lisää viipaloidut valkosipulit, kesäkyntteli tai se yrttiseos ja oliiviöljy. Hauduta vielä 10-15 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 15-20 minuuttia, tosin me ei kyllä jaksettu odotella joten alettiin tässä kohtaa syömään. Eli tarjoile tuon tulisen chili-valkosipulikastikkeen kanssa. Ja sen ohjehan menee näin eli yhdistä kaikki kastikeaineet keskenään, helppoa vai mitä?

2 kommenttia:

  1. Mä tein tätä myös. En tiennyt minäkään, mikä on valkoinen paprika, joten korvasin sen keltaisella. Ei kai se voi niin tarkkaa olla :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen sain ystävältä lisäinfoa valkoisesta paprikasta ja kuulemma sitä kasvatetaan unkarissa. Suomesta sitä saa marketeista noin elokuun paikkeilla. Väri on kuulemma haalean keltainen, muoto suippopaprika ja maku tosi mieto. Näin taas olemme kaikki asteen viisaampia tai minä ainakin :D

      Poista