perjantai 21. marraskuuta 2014

Peli-ilta ja intialaisia ihanuuksia!









Tuossa lokakuun lauantaina oltiin serkkuni ja hänen vaimonsa kestittävänä. Teemana oli Intialainen keittiö. Kylläpäs oli taas tosi hyvää herkkua, aijai.... Oli naanleipää (ohje löytyi kuulemma Valion sivuilta), keittoa, Tikka Masalaa (aluksi piti olla kuten menussa kerrotaan ihan vain Masalaa, mutta sittenpä kokkailut olikin muuttunut Tikkailuksi :D ), riisiä, lassia ja riisijälkiruoka, mikä olikin hyvin erikoinen tuttavuus... Siitä oliko meistä ketään täysin sen ystävä niin jätetään se asia sikseen. Ohjeet oli napattu sieltä ja tuolta, mutta kaikki oli niin modattu joten mennään näillä ohjeilla. 

Sitten pelailtiin meille uutta lautapeliä eli Haaste! - Kylläpäs oli hauska peli ja meikäläinenkään ei nukahatanut kesken illan, kun oli niin paljon äksöniä. Niin jos en ole koskaan kertonut niin mähän nukahtelen yleinsä kylässä kuin kotona, siinä kymmenen maissa ;) Näin on aina ollut lapsesta saakka, ihan noloa, mut en vaan voi mitään. Kaikki kyl ottaa sen jo ihan vitsinä "Laitetaaks Jii jo sohvalle lakanat valmiiks?" 

Kiitos E&O, uusia haasteita odottamaan :)


Valkosipuli Naanleivät
2 dl turkkilaista jugurttia
2 dl maitoa
25 g hiiva
1 tl suolaa
2 tl sokeria
7 dl vehnäjauhoa
50 g voita sulatettuna
2 kpl  valkosipulinkynttä raastettuna
Lisäksi: Voiteluun 30 g voita sulatettuna
Liota kädenlämpöiseen jugurtti-maitoseokseen hiiva, suola ja sokeri. Lisää jauhot sekoittaen ja lopuksi voisula ja valkosipulisilppu. Peitä leivinliinalla. Kohota kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 12 osaan jauhotetulla pöydällä. Taputtele neljä palaa puhtaalle pellille (älä käytä leivinpaperia) 2 -3 mm:n paksuisiksi soikioiksi. Voit myös kaulia soikiot pöydällä.
Paista heti 275 asteessa uunin yläosassa 5-7 minuuttia. Kauli ensimmäisten leipien paistuessa pöydällä seuraavat neljä leipää. Siirrä ne kuumalle, uunista otetulle pellille. Paista. Paistoaika tällöin hieman lyhyempi. Voitele leivät paiston jälkeen voisulalla, johon myös halutessa voi laittaa valkosipuliviipaleita.

Intialainen Mulugutwanny keitto
150 g punaisia linssejä
1 l vettä
1 kpl sipulia pilkottuna
1 kpl porkkanaa paloiteltuna
1 kpl chilipalko hienonnettuna
2 rkl Truly Indian Madras Mietoa currytahnaa
150 g tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyreetä
1 prk kookosmaitoa
2 rkl sitruunamehua
suolaa
Lisäksi: paahdettua sipulia ja tuoretta korianteria
Huuhdo ja liota linssejä pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä linssejä vedessä 20 minuuttia. Lisää pilkottu sipuli ja chili sekä paloiteltu porkkana ja hauduta kunnes kasvikset ovat kypsiä (noin 20 minuuttia). 
Lisää currytahna, tomaattimurska ja -pyree. Soseuta kaikki ainekset esim. sauvasekoittimella ja kuumenna. Lisää kookosmaito ja sitruunamehu sekä tarvittaessa suola ja kiehauta. Tarjoa kuumana korianterisilpun ja paahdetun sipulin kanssa.

Chicken tikka masala
500 g kanafilettä

Tikka:
turkkilaista jugurttia
inkivääriä raastettuna
valkosipulia hienonnettuna
sitruunamehua
Mausteseos:
garam masalaa
suolaa
juustokuminaa
korianteria
Leikkaa kanat viipaleiksi ja pyöräytä mausteseoksessa. Painele mausteet hyvin kanoihin. Voitele kanat jugurttiseoksella ja anna maustua yön yli. Kaavi suurin osa jugurtista pois ja paista kanapaloja uuninpellillä 175 asteessa 15-20 minuuttia.
Masala:
valkosipulia
chilipalko
öljyä
voita
inkivääriä tuoretta
1 kpl iso sipuli hiennonnettuna
1 tl juustokumina
1 tl kurkumaa
2 tl korianteria
1 tl chilijauhetta
1 rkl tomaattipyrettä
2 prk tomaattimurskaa
1 prk paksua ruokakermaa
1 rkl garam masala
Lisäksi: korianterisilppua
Kuullota öljyvoiseoksessa valkosipulisilppua, chiliä ja inkivääriä. Lisää pilkottu sipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää mausteet ja tomaattipyre sekä murska. Anna porista 15 minuuttia. Lisää vielä 1 rkl garam masalaa ja 1 prk paksua kermaa. Leikkaa kanat pienemmäksi ja lisää soossiin. Mukaan vielä reilusti tuoretta korianteria.

Kheer Intialainen riisivanukas
2 dl basmatiriisiä
4 dl maitoa
ripaus sahramia tai 1 tl kurkumaa
½ tl kardemummaa
½ dl sokeria
1 tlk kookoskermaa
½ dl paahdettuja cashewpähkinöitä
Mittaa kattilaan riisi, maito, sahrami ja kardemumma. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes maito on imeytynyt riisiin. Sekoita joukkoon vielä sokeri ja kookoskerma. Koristele annokset paahdetuilla cashewpähkinöillä. Voit tarjota jälkiruoan joko kuumana tai kylmänä.

Mangolassi
kypsää mangoa
maustamatonta jugurttia
loraus maitoa
jääpaloja
sokeria maun mukaan
Surauta jääpalat murskaksi tehosekoittimessa. Lisää mangopalat ja jugurtti. Surauttele niin kauan kunnes seos on tasaista. Tarjoile heti. Laita sokeria maun mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti