torstai 3. huhtikuuta 2014

Libanonilainen ilta kevään merkeissä!











Kutsuttiin tuossa ystävät meille syömään ja tein libanonilaista ruokaa, meze pöydän. Tarjolla oli mankouche -leipää, hummusta, tahini -jugurttikastiketta, marinoidut sipulit, kebakot, munakoisotahnaa, korianteriperunat, tabbouleh ja jälkiruuaksi baklavaa. Voin kertoa että meijän neljän suosikiksi nousi noista tahnoista perinteinen hummus. Ja seuraavalla kerralla en muita aio tehdäkkään. Sit mikä alkoi vähän tympii toi tahini, kun sitä oli jokaisessa tahnassa eli senkin vois ottaa pois niin sais enempi makueroja. Se tahini oli niin voimakkaan makuista että helposti peittää alleen muut maut.
Baklava oli ihanaa rapisevaa ja makiaa. Sen tekoa jännitin mutta kun pisti hihat heilumaan niin onnistuhan se oikein kivasti. Musta sain tehtyä hyvän kokonaisuuden. Hommaa kyllä riitti mutta kun varasi aikaa niin mikäs siinä.


Mankouche -leipä

1 pss kuivahiiva
½ l vettä
2 tl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
12-14 dl vehnäjauhoja

Lisäksi: oliiviöljyä voiteluun


Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja oliiviöljy. Lisää puolet jauhoista. Sekoita hyvin. Anna taikinan kohota 20 minuuttia liinan alla lämpöisessä.

Lisää loput jauhot ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhosta. Vaivaa taikina sileäksi ja kohota jälleen nyt noin 45 minuuttia. Muotole taikinasta pötkö. Jaa se 10-12 osaan. Pyöritä taikinasta palloja ja kauli ne ohuiksi leiviksi.

Nosta leivät leivinpaperin päällystetylle pellille ja paista niitä 200 asteessa noin 8-10 minuuttia. Ota leivät uunista ja voitele oliiviöljyllä. Paista niitä vielä noin 2 minuuttia, jotta pinta saa kauniin  ja ruskean pinnan.

Nämä leivät sopii myös pitan korvikkeena tai jos ei leipominen nappaa osta kaupasta valmiita pitoja ;)


Hummus

n. 380 g kikherneitä
3 kpl valkosipulinkynttä
1 kpl chliä
½ dl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
2 rkl tahinia eli seesamitahnaa
½ tl juustokuminaa
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi koristeluun: muutama kalamata -oliivi, persiljasilppua ja oliiviöljyä


Huuhtele kikherneet juoksevan veden alla. Kaada ne tehosekoittimeen kuten myös valkosipuli, chili, sitruunamehu ja öljy. Mausta suolalla, mustapippurilla, tahinilla ja juustokuminalla. Soseuta tasaiseksi massaksi tai jätä suutuntumaa. Voit tehdä tämän myös sauvasekoittimella.

Koristele oliiveilla, persiljasilpulla ja pirskota oliiviöljyä myös pinnalle.


Tahini -jugurttikastike

70 g tahinia
200 g turkkilaista jugurttia
1 kpl valkosipulin kynsi hienonnettuna
½ tl limen mehua
1 rkl oliiviöljyä
½ tl jauhettuja korianterin siemeniä
1 tl juoksevaa hunajaa


Sekoita kaikki aineet sekaisin. Anna maustua jääkaapissa minimissään 30 minuuttia. Sekoita kastiketta vielä ennen tarjoilua.


Munakoisotahna

2 kpl munakoisoa
2 tl suolaa + 2 tl suolaa
1 kpl rosmariinioksa
3 kpl valkosipulin kynttä
½ dl tahinia
½ kpl sitruunan mehua
2 rkl oliiviöljyä

Lisäksi. seesaminsiemeniä


Halkaise munakoisot ja ripottele suolaa leikkauspinnoille. Anna munakoisojen "itkeä" noin puoli tuntia. Huuhtele suolat pois. Asettele munakoisot takaisin ns. kokonaisiksi ja laita väliin rosmariinia. Kääri munakoisot folioon ja kypsennä 170 asteisessa uunissa 1 tunti. Kypsennä samaa aikaa myös folioon käärityt kuorelliset valkosipulin kynnet.
Ota munakoisojen päältä rosmariinit pois ja kaiva lusikalla liha irti kattilaan. Purista myös valkosipulit mukaan. Keitä näitä noin muutama minuutti, koko ajan sekoittaen, kunnes neste on poistunut.
Siirrä seos tehosekoittimeen ja lisää mukaan tahini, sitruunamehu, öljy ja suola. Soseuta tasaiseksi massaksi. Siirrä seos tarjoilukulhoon ja kaada tilkka öljyä päälle. Koristele seesaminsiemenillä. Voi tarjoilla kylmänä tai lämpöisenä.


Marinoidut sipulit

12 kpl salottisipulia
½ dl valkoviinietikkaa
½ dl sokeria
1 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl oliiviöljyä


Kuori sipulit kattilaan, lisää etikka, sokeri ja vesi. Keitä sipuleita noin 10 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna sipulien jäähtyä ja maustua minimissään 20 minuuttia. Ota sipulit liemestä ja halkaise ne. Mausta suolalla ja oliiviöljyllä.


Korianteriperunat

4-6 kpl isoa perunaa
1 pnt korianteria silputtuna
8 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kpl sitruunan mehua
3 rkl oliiviöljyä
suolaa


Kuori ja kuutio pieniksi nopiksi perunat. Paista öljyssä kunnes peruna on saanut väriä pintaan. Mausta suolalla, lisää valkosipuli kuullottumaan. Lisää sitruunamehu ja korianerisilppu ja anna vielä hetken maustua hiljaisella lämmöllä. Kerrassaan ihanaa, aijai... ihanaa...


Tabbouleh

2 dl  bulguria
2 dl vettä
5-6 kpl tomaattia kuutioituna
1 kpl punasipulia hienonnettuna
1 kpl valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 pnt persiljaa silputtuna
1 pnt minttua silputtuna
1 kpl sitruunanmehua
4 rkl oliiviöljyä + bulgurin tekoon tilkka
suolaa
mustapippuria


Aloita bulgurin valmistamisesta eli keitä vesi, tilkka öljyä ja suola. Ota kattila pois liedeltä ja kaada bulguri joukkoon, sekoita ja laita kansi kiinni. Anna turvota noin 8 minuuttia.
Pilko ja silpo kaikki loput aineet tarjoilukulhoon ja lisää lopuksi bulguri. Sekoita kunnolla ja maista. Anna maustua vähintään 15 minuuttia.


Kebakot

700 g paistijauhelihaa tai karitsan jauhelihaa

Mausteseos:

1 kpl chili
1 kpl valkosipulinkynsi
2 tl kuminansiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl suolaa
½ dl pinjansiemeniä
½-1 pnt korianteria
1 kpl sitruunan kuori

Lisäksi: varrastikkuja, 3 rkl rypsiöljyä ja 1 rkl voita.


Laita puiset varrastikut veteen likoamaan ja ota jauheliha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tekemistä.
Laita tehosekoittimeen chili, valkosipuli, kumina, korianterinsiemenet, suola, pinjansiemenet, korianteri ja raasta sitruunan kuori muokaan. Sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita mausteseos ja jauheliha sekaisin keskenään.
Pyöritä ensiksi käsissä ns. lihapullia ja muotoile näistä sopivia lihapötkylöitä. Pujota tikku läpi. Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja voi. Paista kebakot kypsiksi joka kyljeltä.


Baklava

450 g filotaikinaa jos pakaste niin sulatettuna
200 g voita

Täyte:

2½ dl saksanpähkinöitä rouhittuna
2½ dl mantelirouhetta
½ dl sokeria
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
hippunen jauhettua neilikkaa

Siirappi:

3 dl vettä
2 dl sokeria
½ dl hunajaa
1 kpl sitruuna niin mehu kuin kuorisuikale


Baklavan tekemisen esivalmistelu on a ja ö. Sulata voi pienellä teholla. Sekoita täyteaineet keskenään. Laita pellin tai uunivuoan pohjalle leivinpaperia niin että tulee vähän yli.

Leikkaa taikinakääri poikki, jolloin saat kaksi taikinanippua. Avaa yksi käärö pöydälle ja aseta yksi levy voidellulle leivinpaperille pellille. Ja voitele se samantien voilla. Lisää seuraava levy ja taas samoin voitele ja vielä kolmas levy ja taas voitele. Lusikoi vähän täyteainetta ja sitten taas levy päälle ja voitelu. Lisää siis vielä kaksi lisää voiteluineen. Eli näin jatketaan loppuun saakka niin että vikat kolme kerrosta on levyjä ja voita. Eli pieni kertaus; aina 3 levyä voiteluineen ja 1 kerros täyteainetta. Aivan lopuksi voitele päällimäinen pinta. Leikkaa terävällä veitsellä joko perinteisiä vinineliöitä tai neliöitä.

Paista baklavaa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Laske sitten lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 15 minuuttia. Tarkkaile ettei pinta rusketu liikaa.

Valmista siirappi paistamisen aikana. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, hunaja, sitruunamehu ja kuorisuikale. Keitä noin 10 minuuttia. Poista kuorisuikale.

Kaada siirappiliemi baklavan päälle ja anna tortun vetäytyä peitettynä mielellään seuraavaan päivään. Leikkaa vinoneliöt vielä uudestaan leikkausjälkiä pitkin ennen tarjoilua.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti