maanantai 20. tammikuuta 2014

Melkein naapurissa syömässä!





Oltiin tuossa jokunen aika sitten ystävillä syömässä ja ai että olipa taas hyvää ruokaa. Bataattikeittoa aasian vivahteella, poropiirakkaa ja suklaamustikkakakkua. Lapsille oli itse tehtyjä lohkoperunoita ja nugetteja. Kyllä maistui koko porukalle! Kiitos P & K :) Tässä vielä ohjeet.


Bataattikeitto aasian vivahteella


3 kpl bataattia (keskikokoista)
3 kpl perunaa (pieniä)

2-3 dl vettä
pala inkivääriä raastettuna
1-2 chiliä hienonnettuna
1 kpl sipulia hienonnettuna
2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 kpl kasvisliemikuutiota
2 dl kookoslime -kerma
voita


Keitä bataatit ja perunat pehmeiksi vedessä. Kuullota sipulit ja valkosipulit voissa. Lisää mukaan kasvisliemikuutiot, hienonnettu chili ja inkivääri.  Kun perunat ja bataatti ovat kypsiä niin kaada niiden mukaan koko sipuliseos. Soseutetaan keitinvesi mukaan lukien, lisää myös kerma mukaan. Voi myös kaataa veden ensiksi toiseen kulhoon ja lisää sitä soseutuksen ajan pikku hiljaa, näin varmistetaan juuri sopiva keiton paksuun. Maista ja tarjoile sellaisenaan heti kuumana.


Poropiiras


1 pkt rukiista piirakkataikinaa
1 kpl purjo silputtuna (kiehauta)
1 dl persiljaa
1 dl timjamia hienonnettuna
150 g Polar -juustoa raastettuna
200 g herkkusieniä pilkottuna
1 rkl öljyä
150 g poron kylmäsavurouhetta

Munamaito:


3 kpl kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
mustapippuria


Lisäksi: rucolaa




Laita uuni lämpeämään 200 asteen. Taputtele taikina piirakkavuokaan ja esipaista pohja 10 minuuttia. Kiehauta purjosilppu ja valuta neste pois. Laita kaikki poropiirakan täytteet piirakkapohjan päälle. Tee munamaito toisessa kulhossa eli sekoita sen kaikki aineet hyvin sekasin. Kaada munamaito piirakan päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile tuoreen rucolan kanssa.



Kananugetit


400 g kanafileitä

turkkilaista jogurttia
noin 1 pkt Tuc-suolakeksejä
suolaa
mustapippuria

Kanat pilkotaan sopiviksi paloiksi ja laitetaan marinoitumaan jogurttiin vuorokaudeksi, lisää mukaan tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Tuc -keksit murskataan toiseen kulhoon ja kanapalat pyöritellään murusissa. Laita palat uunivuokaan tai pellille ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Suklaamustikkakakku

Pohja:

200 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1½ tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
4 kpl kananmunia
2½ dl sokeria
200 g vadelmia
(100 g taloussuklaarouhetta)


Täyte:

6 kpl liivatelehteä
250 g mustikoita
3 kpl kananmunan keltuaista
1 dl tomusokeria
2 dl kermaviiliä
3 dl vispikermaa


Tee ensiksi pohja. Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa. Vatkaa munat vaahdoksi, lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja rasvaa. Levitä taikina kakkuvuokaan ja ripottele pinnalle vadelmat. Jos haluaa niin voi myös laittaa 100 g taloussuklaarouhetta taikinan ja vadelmien päälle.  Paista kakkupohja 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Sillä aikaa tehdään täyte eli liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita mustikat hienoksi soseeksi esim. tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri hienoksi vaahdoksi ja lisää seokseen mustikkaseos. Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja liuota ne pieneen määrään kuumaa vettä, noin ½ dl. Sekoita seos muna-sokeri-mustikkavaahtoon. Sekoita joukkoon kermaviili. Vaahdota lopuksi kerma ja sekoita taikinaan. Kaada seos jäähtyneen pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 5 tuntia, mielellään yön yli. Koristele haluamallasi tavalla esim. marjoilla, hedelmillä, kermavaahdolla, strösseleillä ja/tai suklaarouheella.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti