lauantai 7. syyskuuta 2013

Normihamppari, omat hampparisämpylät ja tuunattu ketsuppi

Hei mun hamppari näyttää kieltä!



Kotitekoiset hampurilaiset maistuu kyllä aina. Nyt päätin kokeilla myös hampurilaissämpylöiden tekoa ja voin sanoo ettei tarvii enää ostella kaupan pullamössösämpylöitä. Tänään löysin toisenkin ohjeen ja pitää sitäkin kokeilla. Noi mitä tein maistui myös ihan ns. leipänä. Tuunattu ketsuppi oli meistä myös kiva uutuus. Voisin kokeilla miltä maistuu jos teen ite ketsupin mutta tuunaan sen tällä tapaa kuin nyt tuunasin kaupan ketsupin.


Normihamppari

Aloita sämpylöiden tekemisellä ja sitten siinä ohessa myös tuunatun ketsupin tekeminen. Tee pihvimassa ja anna senkin vähän maustua ennen paistamista. Sitten vain kokoilemaan ja tällä kertaa alhaalta löytyvästä lisäksilistasta valmistuu normihamppari.

Hampparisämpylät (7-8 kpl)

8 dl hiivaleipäjauhoja plus noin 0,25 dl jauhoitukseen
1½ tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl kuivahiivaa
1½ dl kädenlämpöistä vettä
1½ dl kädenlämpöistä maitoa
rypsiöljyä
seesaminsiemeniä


Sekoita jauhojen kanssa suola, sokeri ja hiiva. Kaiva jauhoihin kuoppa ja kaada nesteet siihen. Sekoita hyvin puulusikalla, kunnes taikinaan alkaa muodostua sitkoa. Vaivaa taikinaa käsin niin kauan, kunnes se irtoaa kulhosta. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle tasolle ja vaivaa huolellisesti noin 5-10 minuuttia, kunnes taikina on tasaista ja kimmoisaa.

Voitele taikinakulho öljyllä. Muotoile taikinasta pallo ja laita taikina kulhoon pötköttelee. Voit vähän pyöräyttää palloa öljyssä että sitä tarttuu jokapuolelle.  Laita palleron päälle kostea liina. Anna taikina kohota lämpimässä vedottomassa paikassa tunnin ajan.

Kumoa kohonut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle ja jaa se 7-8 osaan. Pyörittele niistä palloja ja asettele leivinpaperilla päällystetyille pelleille. Paina jauhotetulla kädellä. Peitä taas pellit kostealla pyyhkeellä ja anna kohota puoli tuntia. 

Sivele sämpylöiden päälle öljyä ja seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta on kauniin rusehtava. Siirrä valmiit sämpylät leivinritilälle jäähtymään. Tässä kohtaa siirryin pihvien paistamiseen.


Tuunattu ketsuppi

2-2½ dl Heinzin ketsuppia
1 tl Worcestershirenkastiketta
1 tl fariinisokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl chilirouhetta
½ tl juustokuminaa jauhettuna
½ tl kurkumaa jauhettuna
½ tl inkivääriä jauhettuna
suolaa


Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kuumenna ketsuppi kiehuvaksi ja laske heti lämpöä miedolle. Keittele noin 5 minuuttia yhteensä, useasti sekoittaen. Nosta liedeltä ja kaada tarjoiluastiaan jäähtymään. Siirrä jääkaappiin vasta kun ketsuppi on jäähtynyt. Säilyy jääkaapissa 2vk steriloidussa säilytysastiassa.

 
Hampparipihvi

400 g paistijauhelihaa
1 kpl valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 kpl kananmuna
2-3 reilua rkl Koti-sinappia, Dijon-sinappia tai itsetehtyä sinappia
mustapippuria
suolaa
öljyä / voita paistamiseen


Sekoita kaikki pihviainekset keskenään. Anna maustua noin 15 minuuttia. Paista grillissä tai parilalla pihvit meheviksi, älä polta.


Lisäksi:

salaatinlehtiä
punasipulirenkaita
coctail suolakurkkuja halkaistuna
tomaattiviipaleita
pekoniviipaleita paistettuna
Cheddar-juustoviipaleita
tuunattua ketsuppia
sinappia
hampparisämpylät


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti