maanantai 27. toukokuuta 2013

Farangin rapea karamellipossu ja kahvinen jäätelöannos

Veli ja hänen vaimonsa aloittivat eilen kokkailemaan tätä SUPER HYPER HYVÄÄ Farangin rapeaa karamellipossua. Suosittelen testaamaan. Näyttää vaikealta ohjeelta mutta ihan on easy. Vaatii vaan monta työvaihetta ja aikaa. Ohje napattu Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä. Hieman tarkensin muutamaa kohtaa.




Monen monta kertaa testattu ja tehty. Hieman kerkes sulaamaan, mutta hyvää oli jälleen kerran. Kahvinen jäätelöannos.


Farangin rapea karamellipossu 

600g possun niskaa eli kasleria

Haudutusliemi: 

1 kpl valkosipulinkysi
7 cm pala inkivääriä
1 l vettä
½ dl makeaa soijakastiketta
4 dl vaaleaa/vähä suolaista soijakastiketta
2 dl valkoviiniä
1 dl osterikastiketta
2 tl valkopippuria
 

2 Päivä:

2½ dl lihan haudutuslientä
2 kpl kanelitankoa
kpl tähtianista

Karkkikastike:
 
1 dl vettä
5½ dl palmusokeria
1 dl sokeria

Uppopaistamiseen:

1 l rypsiöljyä
 
Lisäksi:

1 pnt tuoretta korianteria  silppuna
1-2 kpl punaista keskivahvaa chiliä silppuna
5 kpl valkosipulinkynttä silppuna
2 kpl salottisipulia silppuna
2 rkl rypsiöljyä
riisiviinietikkaa

riisiä


1. Päivä: Ota kassler huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta.  Siivuta inkivääri ja valkosipulit. Yhdistä kaikki aineet padassa ja kiehauta kuumaksi. Nosta liha kuumaan nesteeseen.
Hauduta lihaa kannen alla noin 3–4 tuntia 160 asteessa. Lihan pitää olla nesteen alla koko ajan. Nosta liha nesteestä ja anna jäähtyä. Nosta liha vuokaan ja laita kelmu päälle. Laita päälle jotain painavaa painoksi esim. matala vuoka. Ota jäähdytysliemi talteen ja laita se myös jääkaappiin.

2. Päivä: Kuori kylmän haudutusliemen päältä rasva pois ja lisää 2½dl nestettä kattilaan.  Lisää joukkoon kanelitangot ja tähtianis. Kiehauta ja jäähdytä haaleaksi.

Valmista karamellikastike. Sekoita toisessa kattilassa vesi ja sokerit. Kuumenna sokeri-vesiseosta miedolla lämmöllä, kunnes sokeri alkaa tummua ja tuoksua paahtuneelta. Kannattaa muistaa mieto lämpö, ettei sokeri pala. Lisää haudutusliemi varovasti sokeriliemen joukkoon, saattaa "räjähdellä". Keittele kastiketta hiljalleen, kunnes se alkaa paksuuntua. Tähän menee noin tunti. Jäähdytä kastiketta vähän ennen tarjoilua.

Paahda hienonnetut sipulit rypsiöljyssä kullan keltaisiksi. Muista paahtaa miedolla lämmöllä ettei sipulit pala. 

Ota possu pois painon alta ja leikkaa liha sopivan kokoisiksi reiluiksi suupaloiksi. Kuumenna öljy kattilassa tai rasvakeittimessä 180 asteeseen ja keitä lihapalat rasvassa kullanruskeiksi. (Eli kun possupalat ei jää pohjaan kiinni ja rasva poreilee possun ympärillä, on öljy tarpeeksi kuumaa. Varo ettei tulikuumat öljypisarat polta.) Nosta hetkeksi talouspaperin päälle, jotta turha rasva valuu pois.

Laita lihapalat karkkikastikkeeseen ja lisää päälle keskenään sekoitetut; paahdetut sipulit, silputtu chili ja korianteri. Sekoita hieman. 

Tarjoile jasmin- tai basmatian riisin kanssa.



Kahvinen jäätelöannos

 
1 ps pekaani-pähkinöitä
1-2 rkl tomusokeria
1-2 rkl vettä
vanilja-jäätelöä

kinuskikastiketta
1 dl vahvaa kahvia


Keitä vahvaa kahvia tai espressoa ja anna jäähtyä. Laita levinpaperilla päällystetylle uunipellille pekaani-pähkinät, pirskota päälle noin 1-2 rkl vettä ja saman verran tomusokeria. Sekoita kaikki keskenään ja paahda pähkinöitä uunissa 100 asteessa noin 10 minuuttia, varo ettei pala. Kokoa annos eli jäätelö, pähkinät ja kaada päälle kahvia ja kinuskikastiketta.

2 kommenttia:

  1. Mies sai jouluna Tomi Björckin kirjan ja teimme sen ohjeella ensimmäistä kertaa karamellisoitua possua, kun loppiaisena oli koko päivä aikaa vartoa keittiössä. Googlettelu paljasti, että resepti on kuitenkin kiertänyt netissä jo vuosia! "Huippukokin kotiruokaa"-kirjassa ohje on yhtä popularisoitu kuin tämä sinun julkaisemasi. Aiemmin ilmestyneessä Farangin omassa kirjassa oli kamalasti kaikkea, mikä vaati piipahdusta Aasia-kauppaan.

    Me emme malttaneet vaan valmistimme ruoan vain yhden päivän aikana, mutta siitä tuli silti aivan älyttömän hyvää, vaikka liha saikin seisoa jääkaapissa vain parisen tuntia. Karamellikastikkeen edessä olimme molemmat ihan sanattomia - emme olisi voineet kuvitellakaan, että siitä saisi kotioloissakin NIIN hyvää! Täytynee hehkuttaa tätä vielä jossain vaiheessa omassakin blogissani! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä hyvää. Miestä vähän ällöttää tuo makeus mut mua ei ;) Pitäskin tehä tota taas... Siinä Farang kirjassa on kyllä vaikka mitä herkkuja, silmä lepää kirjaa lukiessa.

      Poista