maanantai 19. marraskuuta 2012

Sitruunamarenkipiiras ja sokeritaikina


Tätä piirakkaa on tullut maistettua niin äidin tekemä kuin ulkomailla. Herkkullista, tuhtia, sitruunaista, aidon makuista piirakkaa. Pohjaksi tein sokeritaikinan, mikä sopii hyvin marjoille, hedelmille ja vaniljakastike täytteisille piirakoille, sillä reunat ei helposti murru... Sopii siis meikäläiselle joka on alkuvaihteilla leipomisen suhteen. Hiukan mun piirakka tihku nestettä läpi mutta se ei menoa haitannut. Kaikki tämä vaiva kyllä palkittiin!



Sokeritaikina

3 dl vehnäjauhoja
75g voita
1 dl tomusokeria
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 kpl muna
1 kpl munan keltuainen


Kaada jauhot kulhoon, lisää voi, siivilöity tomusokeri, suola ja vaniljasokeri. Nypi ainekset keskenään murumaiseksi massaksi. Lisää munat ja sekoita taikina edelleen nyppien. Laita taikina tunniksi jääkaappiin.



Sitruunamarenkipiiras

1 annos sokeritaikinaa

Sitruunakiisseli

1 kpl pesty sitruunankuori
1½ dl sitruunanmehua noin 2-4 kpl riippuen sitruunan koosta
2 dl sokeria
2 rkl voita
3 kpl munan keltuaista
3 dl vettä
4-5 rkl Maizenaa


Marenki:

3 kpl munan valkuaista
1 dl sokeria
1 tl sitruunamehua


Painele taikina voidellun irtopohjallisen vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla. Pane jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista piirakkapohjaa uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia tai kunnes piirakka saa kauniin värin.

Sekoita kiisselin ainekset kattilassa. Keitä hiljalleen silloin tällöin sekoittaen. Keittele niin kauan kunnes kiisseli paksuuntuu. HUOM! Kiisseli ei saa kiehua, ettei munat hyydy.

Kaada kiisseli piirakkapohjan päälle ja anna jäähtyä ja jähmettyä.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Tee marenki eli vatkaa tehokkaasti kaikki marenkiainekset sekaisin, kuohkeaksi vaahdoksi. Levitä vaahto piirakan päälle. Laita piirakka taas uuniin mutta vain 3-5 minuutiksi, kunnes marengin vaahtopäät saavat kauniin rusehtavan värin.

Anna hieman jäähtyä ja ota piirakka vuosta pois, tarjoile sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti